Szakmák éjszakája 2020. április 03.

A SZAKMÁK ÉJSZAKÁJA

2020.04.03 (péntek) 18:00-22:00

Iskolánk programja:

PLC oktató panel bemutatása és interaktív alkalmazása
“PLC (Programozható Logikai Vezérlő) oktató panel bemutatása és interaktív alkalmazása.
Ipari programozható vezérlővel egy oktatási célra készült makett működtetése lehetséges. Az eszközzel megvalósítható pl. lift és futószalag vezérlés.
A látogatók saját maguk is kipróbálhatják, vezérelhetik.  Az eszköz segítségével elsajátítható ismeretek ipari környezetben is alkalmazhatóak.
A PLC programozó szakképesítés a Villamosipar és elektronika ágazaton az érettségivel megszerezhető.

Komplex robotika bemutató tanítványaink mestermunkáiból válogatva
Diákjaink szép sikereket értek el a Miskolci Egyetem támogatásával szervezett, tavaly májusban immár tizennegyedik alkalommal életre hívott Magyarok a Marson c. versenyen. A hagyományt követve bemutatjuk robotjainkat. Láthatóak lesznek lego robotjaink is!

 

Iskola múltjának, jelenének, a Bolyaiban tanulható szakképesítések, lehetőségek bemutatása
Előadás keretében bemutatjuk 134 éves intézményünk múltját, jelenét. Felvillantjuk gazdag szakmai, kulturális, szabadidős és sportéletünket. Megmutatjuk nemzetközi kapcsolatainkat, külföldi útjainkat. Kicsit “dicsekszünk” tanulmányaikban, majd későbbi életükben sikeres tanítványainkkal. Nem utolsó sorban válaszolunk érdeklődő látogatóink, reménybeli leendő tanítványaink kérdéseire!

Iskolánkban, diákjaink által összeállított 3D-s nyomtató bemutatása
“Tanítványaink délutáni foglalkozásokon, szakköri keretek között, pályázati pénzből összeállítottak egy 3D-s nyomtatót. Bemutatjuk a 3D nyomtatást és annak lehetőségeit, alkalmazásait. Látogatóink kívánságára különféle kis tárgyakat készítünk el szemük láttára.

Végzős diákjaink projektbemutatója, szakmai élménybeszámolója
Iskolánkban hagyományosan végzős, érettségi előtt álló diákjaink több hónapos felkészüléssel, munkával, egy komplex projektmunkát készítenek, melyben alkalmazzák a szakmai elméleti és gyakorlati órákon tanult ismereteket. A kész produktumokat ünnepélyes keretek között mutatják be tanáraiknak, diáktársaiknak. A legkiválóbbakat külön is díjazzuk. Ezen kiemelkedő munkák közül mutatunk be néhányat tanulóink közreműködésével.

Bolyai technikatörténeti kiállítás megtekintése
Az iskola földszinti folyosóján beépített üveges vitrinekben megtekinthető a telefontechnikai állandó kiállítás, amely az 1930-as évektől bemutatja különböző gyártmányú vezetékes telefonkészülékeket, készülékek belső áramköreit, alkatrészeit, valamint különféle vonali szerelvényeket. Félemeleti vitrinben: Elektroncsöves rádió-, televízió készülékek belső felépítése tekinthetők meg, különféle elektroncsövek kiállításával együtt. A műhelytraktuson pedig az 1970-es évek elejétől napjainkig a Bolyai-tanműhelyekben diákjaink által készített munkadarabok nagy része látható működés közben.

Játékos programozás Scratch programozási környezetben
Scratch programban egyszerű kis programozási feladatok megoldása a mi diákjainkkal közösen a látogatókkal. A Scratch-ben való programozás kirakójátékozásra hasonlít: parancsokat és változókat felhasználva úgy lehet algoritmusokat összeépíteni, mint egy kirakót a darabjaiból. Ezek az elemek csak helyes módon illeszkednek egymáshoz.

UTP kábel készítése. RJ45 csatlakozószerelése, kábelteszter használata.
Az érdeklődők megismerkedhetnek olyan szakmai alapfogalmakkal, eszközökkel, mint UTP kábel, RJ45 csatlakozó, kábelteszter.
Diákjaink segítségével látogatóink megismerhetik és kipróbálhatják az UTP kábel készítését, RJ45 csatlakozó szerelését, a kábelteszter használatát

 

Programjainkra várjuk a szakképzés iránt érdeklődő általános iskolás tanulókat és szüleiket, a gimnáziumi tanulókat és felnőtteket!

A BMSZC tagintézményeinek programjai.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.