Kollégiumi környezet

I. Külső környezet
Angyalföld (XIII. kerület)

Nevének eredete bizonytalan. A német tükörfordítás, Engelfeld már az 1830-as években kiadott térképeken is szerepel. A főleg munkások lakta, iparosodott terület 1930-ban a főváros VI. kerületéhez, 1950-ben pedig a XIII. kerülethez került. A lakáskörülmények fővárosi szinten is nyomorúságosak voltak a 20. század első felében. A második világháború után több nyomortelep helyén épültek lakótelepek. A terület fejlődését az észak-déli metró Váci út alatt futó vonala is segítette, illetve segíti. A rendszerváltás óta a hagyományos ipari jelleg visszafejlődött, kereskedelmi és szolgáltató irodaházak létesültek. Az utolsó tíz év alatt a Duna-part luxuslakásokkal való beépítése előrehaladt.

A kerületi önkormányzat a korábbi városrészek közül a korábbi Erdőtelkek, Felsőbikarét,(Napföld) és Lőportárdűlő neveket nem újította fel, egykori területüket is Angyalföldhöz csatolta.
Az angyalföldi kincs 1925-ben Budapesten, Angyalföldön talált, négy aranytálból, egy aranyozott madáralakból és több kisebb aranytárgyból (aranygyöngyök, aranyszalagok tekercsben és gombolyagban, aranyozott gombok, aranyszalag-töredékek) álló lelet; nyilván mint kincset rejtették el. A Kr. e. VII.-VI. században feltehetőleg helyben készült edények (az egyik a londoni British Museumba került, a lelet többi része az Országos Történeti Múzeum tulajdona) a magyarországi kora vaskori fémművesség fejlettségét és formáinak messze ágazó kapcsolatait mutatják.

II. Közvetlen környezet
A Lőportárdűlő a mai Budapest XIII. kerületének egy korábbi városrésze. A Lehel piac mögötti területen kezdődik, a Szabolcs utca, Vágány utca, Róbert Károly körút, Fóti út (mai Kassák Lajos utca), Vág utca vonala határolja. Régebben katonai lőporraktárak álltak itt, a pattantyúsok területének is nevezték. A Lehel út régi neve Nagy Lőportorony utca volt.

A Váci Köztemető, a Lehel út – Váci út szétválásánál kezdődött és az Aréna (ma: Dózsa György) útig tartott. 1830-ban kezdték átköltöztetni a Kerepesi temetőbe és a helyén alakult ki a Lehel piac. A Lehel út, Dózsa György út, Kassák utca között állt az Izraelita temető, vele szemben van a Tüzér utca sarkán az egykori zsinagóga, Az épület az 1970-es – 1980-as években a Bp. Honvéd Sport Egyesületé volt és ma is sportcélokat szolgál. A Lőportár utca – Lehel út sarkán a mai Textil-Függönyház helyén állt Svádló Ferenc Fémipari Gyára, amely fűtőberendezések, kazánok és egyéb fémeszközök gyártásával foglalkozott. A Lehel út, Dózsa György út sarkán áll a Népiskola, jelenleg Általános Iskola. Mellette a Váci út felé Erdőtelkek területe, északkelet felé Napföld területe terült el.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.