1956-óta büszkén viseljük Bolyai János nevét

Megemlékezés a Bolyai János név felvételéről

A Bolyai János név felvétel 1956 szeptember 27-én keltezett, Oktatási Minisztérium által kiadott utasítással kezdődött.
A Váci út 21. szám alatt működő XIII. kerületi Általános Fiúgimnázium nevet viselő iskola ekkor vehette fel a nagy matematikus, Bolyai János nevét, és lett Bolyai János Általános Gimnázium.

 Bolyaisok az irodalomban, a közéletben

Spiró György: Bada tanár úr

Spiró György : Bada tanár úr

Úgy kell elképzelni Bada tanár urat, amint alacsonyan, kopaszon, ősz halántékkal, szemüvegesen, drapp köpenyében a könyvtárat ellenőrzi a nagyszünetben, felügyel az iskolarádió műsorára, kisszünetben lopva felkészül az órára, mert otthon erre nincs ideje, magánórákat kell adnia, nagyon sokat, hogy valahogyan megéljen, ebédre egyetlen szelet kenyeret eszik egyetlen kockasajttal, mert egyetemista a fia is, a lánya is, és ott marad délután, hogy néhányunknak, akiknek kedvünk szottyant rá, ingyen olaszt tanítson. Úgy kell elképzelni, hogy, horribile dictu, elmaradhatatlan pálcájával – négyszögletes, körülbelül fél centiméter vastag, harminc centi hosszú, barnára már mi pácoltuk – a csacsiságot felelő fejét püföli nem csekély erővel és humorizálás mögül is érezhető őszinte felháborodással, amin nevet maga a szenvedő alany, nevet az osztály, nevet Bada tanár úr, de azért elég komoly a dolog. El kell képzelni ugyanezt a pálcát, amint a declinatio és conjugatio szentségét szörnyű berregéssel zavaró, gyakorlatozó vadászgépeket fenyegeti az ablakból, és azok el is húzzák a csíkot a Váci út és a Lőportár utca kereszteződése, az egymás mellett levő Bolyai János Gimnázium és a kerületi Bőr- és Nemibeteg gondozó egéről.”

forrás : Digitális Irodalmi Akadémia

Beszélgetés Nehéz-Posony István ügyvéddel

forrás : Országos Közoktatási Intézet , Új Pedagógiai Szemle 2003 október : A beszélgetést Ballér Piroska készítette.

“Középiskolába a nevezetes Bolyai Gimnáziumba jártam, ahol olyan tanáregyéniségek tanítottak, mint például a legendásan megénekelt Bada tanár úr, de igen jeles személyiség volt a történelemtanárunk és a latintanárunk is, aki egyben az iskola igazgatója volt. Emellett nagyon jeles személyek is végeztek a Bolyaiban, kortársaim közül például Farkasházy Tivadar, Kern András, Vincze Mátyás. Tudni kell, hogy a hatvanas években a Bolyai Gimnáziumban többnyire olyan tanárok tanítottak, akik büntetésből kerültek oda. Ez az iskola Lipótváros és Angyalföld határán, a Dózsa György út és a Váci út kereszteződése közelében található, tehát külvárosi iskolának számított.”

„Az iskolának döntő szerepe van abban, hogy milyen felnőtté válik egy gyerek”

Bolyaisok a XIII. kerület díszpolgárai között

Farkasházy Tivadar újságíró

Kern András színművész

Spiró György író, irodalomtörténész és műfordító

Dr. Angyal Ádám közgazdász, egyetemi tanár, kandidátus

Bolyais élet egykor és ma

A „Bolyai” Iskolai Alapítvány az intézmény magyar nyelv és irodalom munkaközösségének szakmai támogatásával a 2016/17-es tanévben a 60. jubileumi tanév alkalmából pályázatot hirdet Bolyais élet egykor és ma címmel.
Intézményünk immár hatvan éve büszkén viseli Bolyai János matematikus nevét. A név összeköt, hiszen közösséget és hagyományt teremt. De vajon mit jelentett bolyaisnak lenni hatvan, harminc, tíz éve, és mit jelent ma? Hol vannak a közös pontok a régi bolyaisok és a jelenlegiek között, és mi minden változott az elmúlt évtizedekben? Pályázatunk keretei között izgalmas múltidéző játékra, a bolyais generációk közti párbeszéd megteremtésére hívtuk az érdeklődőket.

Az alábbiakban a nyertes pályaművek olvashatók:

Az első helyezést (megosztva) elért pályázat:

Az interjú alanya: Horváth János a Magyar Televízió főmunkatársa , a Magyar Köztársaság volt kubai nagykövete

1959-1962 IV. A osztály , Osztályfőnök: dr. Virág Béla

Az interjút készítették : Gémes Levente, Mencseli Márk 9.d osztályos tanulók.

Az első helyezést (megosztva) elért pályázat

Az interjú alanya: Barcsay Erik cégvezető , webáruházak, weboldalak, mobilalkalmazások tervezésével és fejlesztésével foglalkozó cégtulajdonos

  1. a osztály 1995-1999, Osztályfőnök: Király László

Az interjút készítették : Kiss Dávid Papp Péter9.d

A második helyezést elért pályázat

Az interjú alanya Freud Róbert egyetemi docens, kandidátus

Az interjút készítették : Kerek Ádám, Papp Marcell, Viszoki Tamás 11.c osztályos tanulók.

A harmadik helyezést elért pályázat

Az interjú alanya: Bardócz Gyula Kereskedelmi vezető

Az interjút készítették: Takács Péter, Soltász Gergő, Juhász Krisztián 9.d osztályos tanulók

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.